Příčiny bolestí zad a jak si ulevit?

Příčiny bolestí zad a jak si ulevit?

Těhotenství je jedním z nejúžasnějších období v životě ženy, plné očekávání a radosti. Avšak mnohé ženy se v průběhu těhotenství potýkají s bolestmi zad, které mohou toto období znesnadnit. Bolesti zad v těhotenství jsou běžným jevem a mohou být způsobeny několika faktory. V tomto článku se budeme věnovat příčinám bolestí zad v těhotenství a jak jim účinně předcházet a zmírňovat pomocí těhotenské jógy a těhotenského pásu.

Příčiny bolestí zad v těhotenství:

  1. Zvýšená tělesná hmotnost: Během těhotenství žena přibírá váhu, což zvyšuje zátěž na páteř a bederní část páteře.

  2. Změny v postoji: Těžiště těla se posouvá dopředu, což může způsobit nadměrné namáhání zadní části těla.

  3. Hormonální změny: Hormonální změny, zejména hormon relaxin, mohou uvolňovat vazivové tkáně a klouby, což může způsobit nestabilitu a bolesti v oblasti bederní páteře.

Co zaručeně uleví od bolesti zad?:

  1. Těhotenská jóga: Těhotenská jóga je skvělý způsob, jak udržovat tělo v kondici a zlepšit flexibilitu. Cvičení zaměřené na posilování zadních svalů a uvolňování napětí může pomoci zmírnit bolesti zad.

  2. Těhotenský pás: Těhotenský pás, jako je SNUG BUN, může být skvělým nástrojem pro podporu břicha a udržení stabilního postavení. Tento pás pomáhá rozkládat zátěž na páteř a zmírňuje tlak na bederní část páteře.

  3. Správný postoj: Během těhotenství si dejte pozor na svůj postoj. Snažte se udržovat rovné držení těla, a to i při sezení a stání.

  4. Masáže: Jemné masáže mohou také pomoci uvolnit svalové napětí a zmírnit bolesti zad.

  5. Dostatek odpočinku: Důležité je také zajistit si dostatek odpočinku a spánku. Ležení na boku s podloženým polštářem pod břichem a mezi koleny může zmírnit tlak na záda.

Bolesti zad při porodu:

Během porodu mohou bolesti zad zesílit. V této fázi mohou pomoci různé pozice a cviky, které uvolní tlak na páteř. Konzultace s porodní asistentkou nebo lékařem vám mohou poskytnout rady ohledně nejvhodnějších postojů a technik pro zmírnění bolestí zad během porodu.

V závěru je důležité pamatovat, že bolesti zad v těhotenství jsou běžným jevem a můžete přijmout kroky k jejich zmírnění a prevenci. Použití těhotenského pásu, cvičení těhotenské jógy a správný postoj vám mohou pomoci užívat si toto krásné období bez zbytečných bolestí. Nezapomeňte se vždy poradit se svým lékařem nebo porodní asistentkou, pokud máte obavy ohledně bolestí zad nebo jiných zdravotních problémů během těhotenství.

Zpět na blog